Radio Oostvaart

gesprek van de dag
tussen mens en dier
in buurt, natuur
en bij de boer

CorrespondentenOmdat de Vodcasts via internet overal ter wereld te bekijken zijn, zijn we ook benieuwd wat Radio Oostvaart buiten Nederland betekent. Voor ieder gebied hebben we twee mensen in het buitenland gezocht die interesse hebben en betrokken zijn bij het gebied. Zij schrijven hun gedachtes op bij het zien van de vodcasts. Wat doen de beelden met hen? Welke herinneringen brengt het terug? Hoe anders is hun relatie met dieren waar zij zitten?


Kieko Hirano
Kieko Hirano werkt als docente Engels aan een middelbare school in Mito, zo'n 100 kilometer van Tokio. Ze woont samen met haar man en haar aller- allerliefste, slimme, gehoorzame en populair-bij-kinderen hond Lala. Lala is dertien jaar. "Ik kreeg haar als puppy en ik vond haar gelijk leuk en aanhankelijk." Ze heet Lala, omdat de naam Kieko doet denken aan zingen, dat maakt haar vrolijk. Kieko's man neemt Lala elke dag mee op wandeltocht en in het weekend gaan ze vaak naar een mooi park.
Kieko zal Radio Oostvaart dagelijks volgen en regeert op de clipjes die haar het meest aanspreken.

Inga Racinska
Inga Racinska woont in Marupe een klein dorpje vlak buiten de hoofdstad van Letland, Riga. Zij is als biologe betrokken bij het Enguremeer in Letland en houdt zich daar bezig met veldonderzoek tot projectvoorstellen voor donateurs. Haar favoriete dier in het gebied is een kraanvogel, maar die ziet ze niet heel vaak. "Het Enguremeer is toch vooral een paradijs voor de vele soorten eenden die er rondzwemmen." Thuis heeft Inga thuis twee 'zeer intelligente' herdershonden, haar favoriete dier is een homo sapiens. Of een wolf, daar is ze nog niet helemaal uit. Het clipje over Teun spreekt haar erg aan: "In Letland hebben we ook Konik paarden, alleen  niet zoveel, dus hun sociale leven is wat minder complex!"

Geraldine Nooter

Geraldine Nooter woont op dit moment als expat samen met haar man en kinderen in Tokio en is fulltime moeder.

Sinds Geraldine in Tokio woont, hebben hond Ringo en kat Momo het gezin versterkt. In het Japans betekenen hun namen appel en perzik. De twee dieren zijn ervan overtuigd dat zij broer en zus zijn. Geraldine vertelt hun dat, hoewel zij allebei in een fruitmand liggen, ze toch anders smaken. Maar ze willen er niet aan.

"Als ik ga lopen met Ringo, blijft Momo huilend achter", vertelt Geraldine. "Katten kunnen in Tokio niet naar buiten, en Momo is een heel dure scottish fold. Ringo, een tekkel, was een Valentijnscadeau voor mij van mijzelf omdat ik direct verliefd op hem werd toen ik hem zag. Ringo werkt als brug tussen mij en de Japanse cultuur. Japanners zijn gewoonlijk heel verlegen, maar als ik met hem ga lopen krijg ik ineens makkelijk contact!"�

Extra mededeling over Geraldine:

Hoewel het goed gaat met Radio Oostvaart, is er niet alleen goed  nieuws. Zo hoorden we afgelopen week dat de moeder van ��n van onze buitenlandse correspondenten is overleden aan een herseninfarct.
De moeder van Geraldine Nooter was Francaise, woonde in de Provence en had duiven, kippen, ganzen, pony's, honden enzovoorts. Geraldine denkt dat haar moeder het project schitterend had gevonden.   

Radio Oostvaart wenst haar en haar familie veel sterkte toe.   

Esther Polak

PDF: de tekkels van Geraldine


Zainab Kandoro
Zainab Kandoro uit Tanzania is getrouwd en heeft zes kinderen. Het dorpje waar ze woont heet Mkanyageni. Zaineb is veehoudster: "Ik heb altijd willen werken met dieren en koeien zijn mijn favoriete dieren."
Vlak bij haar huis heeft ze vijf koeien en drie kalfjes, elke koe geeft me zes tot acht liter melk. "Maar nu zijn drie koeien zwanger en kan kunnen er maar twee gemolken worden."
De melk wordt elke dag per fiets of te voet afgeleverd bij een verzamelpunt en twee keer per maand krijgt Zaineb uitbetaald.


Ray Brown
Ray Brown woont in Boston in Amerika en werkt al twaalf jaar bij een klassiek radiostation. Een jaar geleden is hij met zijn radio programma 'Ray Brown's talking birds' begonnen. "Het is een interactieve show, waar luisteraars bijvoorbeeld kunnen raden welke vogel een bepaald geluid maakt." De show is een onverwacht groot succes.

Het geluid van de Amerikaanse nachtzwaluw vind hij zelf het leukst. "Niet omdat 'ie zo mooi zingt, maar omdat hij het begin van de zomer aankondigt." De vogel laat niet vaak van zich horen, maar volgens Ray is dat juist de charme, dat maakt het zo speciaal.

Zelf heeft hij geen dieren, ook geen vogels. Juist geen vogels. "Ik ben gek op die dieren vanwege hun vrijheid, het zou niet goed voelen ze in een kooitje te stoppen."

Familie Muilwijk
De familie Muilwijk (Kees, Annie, Mark & Christiaan) woont in Lacombe, midden in de provincie Alberta, in het prachtige land Canada. Zij zijn een jaar geleden als melkveebedrijf vanuit Nederland naar Canada verhuisd.

 Canada staat voor de familie voor rust, ruimte en volop mogelijkheden een goed
 boeren bestaan op te bouwen. Naast het goede economische klimaat,  heeft Canada nog echte ongerepte natuur die je in Nederland helaas  niet meer tegenkomt. "Daarom vragen wij ons steeds vaker af waarom Nederland toch contant kunstmatig natuur probeert te cre�ren en imiteren, terwijl bijvoorbeeld de prachtig en uniek gebieden als de veenweide gebieden worden getransformeerd naar "onnatuurlijke kinderboerderijen".

Met die visie zal de familie Muilwijk de komende weken de verschillende vodcasts volgen en becommentari�ren.

Voor informatie over de emigratie van de familie Muilwijk naar  Canada, kijk eens op hun website:   www.muilwijk.org
Diny Frauenknecht


Diny Frauenknecht woont samen met haar vriend Jaap in Jos, Nigeria. Een paar jaar geleden waren ze naar Chili geëmigreerd, maar kregen ze heimwee naar het Afrikaanse land. In Nigeria hebben Diny en Jaap een bedrijfje met paddenstoelen, aardbeien, komkommers en paprika's.

Nigerianen gebruiken dieren vooral praktisch, een kat is om een rat te verjagen, een hond om te waken of om opgegeten te worden.

Diny heeft wel twee honden: "Een herdershond van drie jaar oud en een labrador van 2,5 jaar. De herdershond is erg waaks en speels, de labrador is een slechte waakhond. Maar wel heel lief!" Ze krijgen onder andere foniopaddy te eten, een lokaal geteelde graansoort, heel eiwitrijk.

De tuin van Diny is 3000 vierkante meter groot en daar lopende honden meestal rond, maar als het heel warm is nemen ze de honden mee uit zwemmen. Da's wel oppassen, met al die loslopende koeien en geiten.

© Radio Oostvaart - Museum De Paviljoens - mail webmaster - Top van de pagina