Radio Oostvaart

gesprek van de dag
tussen mens en dier
in buurt, natuur
en bij de boer

22.09.06

This text is replaced by the Flash movie.

Wekker op 02.00 uur

Om de lijsterachtigen te vangen moet Kees Breek vroeg uit de veren. Maar zo te horen vind hij dat helemaal niet erg

Permalink | Reacties (0) | Categorie: Natuur

Reacties Correspondenten

Afbeelding Secondant

Diny Frauenknecht

Hier zien en horen we iedere dag veel vogels in de tuin, soms zelfs een ijsvogel.

Twee weken geleden hadden we een jonge huisgierzwaluw gevonden die niet kon vliegen. Waarschijnlijk was hij uit zijn nest gevallen of had hij iets te vroeg vliegpogingen ondernomen. Met hulp van Nederlandse vogelopvangcentra probeerden we de vogel hier in Nigeria in leven te houden.

Ik had aan verschillende centra een e-mail gestuurd en kreeg leuke reacties: 1 opvangcentrum vroeg me puppybrokjes of kattenbrokjes te weken voor de zwaluw. Niet dat dat hier voorhanden is, we koken het hondenvoer zelf. Gelukkig was runder- of lamshart ook goed, dat hebben we bij het abattoir gehaald.

Een huisgierzwaluw kan nooit vanaf de grond opvliegen, hij kan alleen vliegen vanuit een vrije val van minimaal 2 meter hoog. Vervolgens blijft hij jaren in de lucht: eten, slapen, alles gebeurt in de lucht. Helaas is de zwaluw toch doodgegaan na een paar mislukte vliegpogingen.

Ik heb veel geleerd over die vogel doordat ik hem ineens moest verzorgen. Een huisgierzwaluw zal ik de rest van mijn leven blijven herkennen!

Groeten uit Jos,

Diny

© Radio Oostvaart - Museum De Paviljoens - mail webmaster - Top van de pagina